Bilgi POLEN

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bilgilendirme


    SONBAHAR DEPRESYONUNA KARŞI SÜT

    Meaktu
    Meaktu
    Admin


    Mesaj Sayısı : 124
    Kayıt tarihi : 18/09/09
    Nerden : ankara

    SONBAHAR DEPRESYONUNA KARŞI SÜT Empty SONBAHAR DEPRESYONUNA KARŞI SÜT

    Mesaj  Meaktu Perş. Ekim 15, 2009 8:37 pm

    SONBAHAR DEPRESYONUNA KARŞI SÜT
    Sonbahar depresyonunu yenmek için bol bol süt içmek ve balık tüketmek gerekiyor.

    Yazın geride kaldığı ve soğuk kış günlerinin yaklaştığı sonbahar aylarında, birçok hastalık pusuda bekler. İçinde bulunduğumuz bu aylarda, soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için beslenme düzenimizi gözden geçirmemiz gerektiğini söylüyor. “Sonbaharda bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz” diyen Unutmaz, şöyle devamediyor:

    VİTAMİNİ ÇİLEKTEN MİNERALİ CEVİZDEN ALIN

    “Mevsimdeğişikliklerinde daha fazla vitamin,mineral ve antioksidana ihtiyaç duyarız. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz aylarda beslenmemizde vitamin vemineral deposu olan sebze ve meyveleremutlaka yer vermeliyiz.

    Vitaminlerden özellikle A, C, E vitaminlerini almalı yani bol bol havuç, kayısı, yumurta, kuşburnu,maydanoz, yeşil sivribiber, karalahana, soya yağı, çilek, limon, portakal ve greyfurt tüketmeliyiz.Minerallerden selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemimizi destekler. Bumineralleri içeren başlıca besinler; böbrek, et, karaciğer, süt, yumurta, bulgur, badem, ceviz, elma, kurubaklagiller, deniz ürünleri,muz, fındık, fıstık ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinler de önemli bir rol oynar. Bu yüzden günlük beslenmemizemutlaka probiyotik yoğurdu ve kefiri de eklememiz gerekmektedir.”

    HAFTADA 3 GÜN BALIK YEMELİSİNİZ

    Sonbaharda güneş ışınlarından yararlanma süresinin kısaldığına ve depresyon eğiliminin arttığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, sonbahar depresyonuyla mücadele etmenin
    yollarını şöyle özetliyor: “Sonbaharı sağlıklı bir ruh haliyle geçirmek için D vitamini ve kalsiyum kaynaklarına özen gösterilmelidir. Bunların vücutta kullanılması için de, günde 15 dakika da olsa güneş ışığından faydalanılmalıdır. Başlıca kalsiyum kaynakları; süt ürünleri, sebzeler ve pekmezdir. Depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için B grubu vitaminlerinden zengin beslenmek yani tam tahıllı ekmek, kurubaklagil, sebze, meyve ve et yemek de yararlı olacaktır. Ayrıca bol su içmek ve haftada 3 gün balık yemek gerekir.”

    Kahve yerine bitki çayı tüketin

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutumaz, sonbahar aylarında doğru beslenmek adına uyulması gereken temel kuralları şöyle sıralıyor:

    - Çiğ sebze tüketin.

    -Günde en az 2 litre su için.
    - Yumurta, yoğurt, peynir, süt ve et gibi protein açısından zengin olan gıdalara sofranızda mutlaka yer verin.

    - Haftada en az 2 kez kurubaklagil yiyin.

    - Günlük çay ve kahve ihtiyacınızı, bitki çayları içerek gidermeyi alışkanlık haline getirin. Bu çaylar sizi rahatlatacaktır.

    ÖRNEK GÜZ MENÜSÜ

    SABAH KALKINCA:

    1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı bal

    KAHVALTI:

    Yeşil çay
    Orta yağlı peynir
    Bol mevsim yeşilliği (1 tatlı
    kaşığı zeytinyağı veya 1 tatlı
    kaşığı keten tohumu ile)
    1 tatlı kaşığı pekmez
    Tam tahıllı veya kepekli ekmek

    ARA ÖĞÜN:

    6-7 adet badem veya 6-7 adet fındık veya 2 adet ceviz veya 3-4 kuru kayısı veya 2 yemek kaşığı kuru üzüm

    ÖĞLEN:

    1 porsiyon ızgara veya haşlama veya sote veya buğulama şeklinde tavuk, balık, hindi veya yağsız köfte
    Bol salata (limonlu)
    Az tuzlu ayran
    Tahıl ekmeği veya 3-4 kaşık bulgur pilavı

    ARA ÖĞÜN:

    1 bardak az yağlı süt ve 3-4 kepekli grisini
    Veya haftada 1-2 gün sütlü tatlı
    Veya 1/2 sokak simidi ve az tuzlu ayran
    Veya 1 bardak süt ve 3-4 kaşık yulaf ezmesi

    AKŞAM:

    1 kepçe mercimek çorbası
    1 tabak sebze yemeği
    1 kâse az yağlı yoğurt
    Tam tahıllı ekmek

    ARA ÖĞÜN:

    2 porsiyon meyve


    http://h2.haberturk.com/01Detay.aspx?ID=17778&Kat=5&dt=2009/10/15

      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 2:00 pm