Bilgi POLEN

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bilgilendirme


    Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

    Meaktu
    Meaktu
    Admin


    Mesaj Sayısı : 124
    Kayıt tarihi : 18/09/09
    Nerden : ankara

    Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP Empty Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

    Mesaj  Meaktu Çarş. Ekim 07, 2009 9:08 pm

    Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

    Kışın soğuk günlerinde zevkle içtiğimiz salep, sadece içimizi ısıtan bir içecek değil aynı zamanda tam bir mide dostudur. Tarçınla birlikte tüketildiği zaman ise üst solunum yolları rahatsızlıklarına ve bronşite iyi gelmekte, öksürüğü yumuşatıp, balgam söktürmektedir. Salep ayrıca göğsü yumuşatır. Kabızlığı giderir, çocuklarda ise ishal kesici özelliği vardır. Basur memelerinde faydalıdır. Zihni çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar.

    Salep, içecek olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde bulunan nişasta ve diğer kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da kullanılmaktadır.

    Bol bol tüketilmeli
    Salebin, az bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL’ye kadar çıktığını belirten Tarla Bitkileri Uzmanı Prof. Dr. Menşure Özgüven de, “Salep nefis bir içecek olmasının yanı sıra çok sayıda yararı olan bir bitkidir. Bu sebeple içinde bulunduğumuz aylarda bolca salep tüketilmelidir” dedi. Salebin halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliğinin, sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özgüven, bu harika içeceğin faydaları konusunda şunları söyledi: “Salebin müsilaj özelliği dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar. Bir nevi dokunun üzerine katman oluşturup onu koruyor ve rahatlık veriyor. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Öksürük ve bronşiti tedavi ediyor.”

    Nesli tükeniyor
    Bilinçsiz toplamanın salep neslini tehlikeye soktuğunu söyleyen Prof. Dr. Menşure Özgüven, salep elde edilen orkidelerde birkaç yumru bulunduğunu belirterek “Çok toplayınca, yumruları, yani üreme organları ortadan kalkıyor, nesli tüketiyor. Bir bitkinin altında 2-3 tane yumru vardır, bunlardan biri alınırsa bitki önümüzdeki yıl da çoğalır ancak, hepsi alındığı takdirde o bitki bir daha ürün vermez” dedi.

    Öksürüğe karşı
    4 bardak süte, 10 gram saleple yarım veya bir çay bardağı toz şeker konur. Koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Günde 2 kere, birer su bardağı içilir. İçerken, üzerine tarçın ve zencefil serpilirse hem faydası artar, hem de lezzeti daha bir güzel olur.

      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 12:22 pm