Bilgi POLEN

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bilgilendirme


    Adaçayının faydaları

    Meaktu
    Meaktu
    Admin


    Mesaj Sayısı : 124
    Kayıt tarihi : 18/09/09
    Nerden : ankara

    Adaçayının faydaları Empty Adaçayının faydaları

    Mesaj  Meaktu Cuma Eyl. 18, 2009 1:01 pm

    Adaçayı


    Botanik Adı:
    Salvia officinalis
    Diğer İsimleri:
    Elma Çalbası
    Tanım:
    Labiatoe veya nane ailesinden küçük 2 yıldan fazla yaşayan, bir çalı olan adaçayının yaprakları bu kokulu otun kaynağıdır. Adaçayı yaprakları uzatılmış ve mızrak şekillidir. Çok çeşitli adaçayları olup ticari olarak önemli olanlar S. officinalis ve S. fruticosa türleridir.

    Bileşim:
    Tanen, asid, saponin, glikozitler, acı madde ve uçucu yağ taşımaktadır.
    Kaliteli Bir Adaçayın'da; Yabancı madde en çok %1 - 2, rutubet en çok %8, toplam kül en çok %10, asitte çözünmeyen kül en çok %1.5 - 2, kusurlu adaçayı miktarı en çok %8 -12 olmalıdır. Salmonella, Ecoli 0157:H7 ve Aflatoksin bulunmamalıdır.
    Yetiştiği Yerler:
    Türkiye, Yugoslavya, Arnavutluk, Yunanistan, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan ve Portekiz kaynak ülkeler olup adaçayı çeşitleri ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Türkiye'de Akdeniz bölgesinde yabani olarak yetişir.
    Kullanım Alanları:
    Adaçayı eski çağlardan günümüze kadar hem yemek yönünden ve hem de tıbbi yönden önemini korumuş bir ottur. Adaçayı kokulu ot tadının arandığı hemen hemen bütün karışımlar için önemlidir.
    Adaçayı bütün yaprak, kesilmiş, ovalanmış ve öğütülmüş şekillerde piyasaya sunulmakta ve kullanılmaktadır. Mutfakta özellikle taze ve kurutulmuş olarak tavuk ürünleri, sosis, güveç, baharat karışımı, dolmalık harç, omlet, vb. kullanılır.
    Türkiye'deki S. fruticose, "adaçayı" adıyla yaygın olarak çay şeklinde tüketilmektedir. Ancak adaçayının ufalanmış halini çöreklere, böreklere, soslara eklemek ürünlerinize hem lezzet hem de sağlık katacaktır.
    Faydaları;
    Bütün kokulu otlar arasında adaçayı asırlar boyu saygı görmüştür. John Evelyn 1699'da yazdığı "Acetaria" adlı eserinde şöyle demiştir: "Bu bitkinin öyle çok ve güzel özellikleri vardır ki sürekli kullanımı insanı ölümsüz kılmaya bile yarar." Ter kesici etkisi için eskiden verem hastalarına bu amaçla verilmekteydi. Adaçayının botanik adı, Salvio, Eski dünyanın adaçayının iyileştirici etkilerini fark ettiğini göstermekte olup Latince'de salvare kökü iyileştirme anlamındadır.
    Adaçayının bir çok faydası vardır. Bunlar arasında ateş düşürme, gargara, içecekleri stimule etme yer alır. Ayrıca ruhi bunalımlarda, sinir zayıflamalarında, el titremelerinde, baş dönmesinde çok faydalı olduğu bilinmektedir. Mide - barsak bozukluklarında, hazım zorluğunda, iştahsızlıklarda, ishallerdeki faydalarının yanı sıra astım, kronik bronşitte, menopoz dönemi terlemerinde ve prostat kanserinde faydalı olduğu söylenmektedir. Doktorlar yıllardır bu faydalı bitkiyi, kramplar, omurilik rahatsızlığı, salgı bezi rahatsızlığı ve uzuv titremeleri için kullanıyorlar. Bu rahatsızlıklar için iki fincan çay yudum yudum içilir; tüm gaz şişkinliklerini ve karaciğer rahatsızlıklarının yan etkilerini giderir.
    Gargara olarak kullanmak için birkaç tutam Bağdat Adaçayı bir bardak kaynamış suya atılıp yarı yarıya su ve sirke ile kullanılabilir. Gargaranın ılık olarak yapılması ve ılık olarak uygulanması tavsiye olunur.
    Hazımsızlık için ise 1 lt suya 3 tutam Bağdat Adaçayı ve 1 tutam Bağdat Nane ve 1 tutam Papatya konarak kaynatılıp pekmez ile tadlandırılıp gün içinde içilmesinin faydalı olduğu bilinmektedir.
    Adaçayı ilave edilerek hazırlanmış banyoların vücudu rahatlatıcı ve zindelik verici özelliklerinin olduğunu söylemek mümkündür.

    İçerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller;
    1 çay kaşığı Adaçayı 1 gr gelir. Bir çay kaşığı adaçayının içinde; 4 calori, 92 mg protein, 127 mg yağ, 16.2 mg kalsiyum, 561 mg karbonhidrat, 0.8 mg fosfor, 6.7 mcg thiamine, 3.1 mcg ribofilavin ve 53 units Vitamin A bulunmaktadır.

      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 6:49 am