Mesaj: #1SOYA LESİTİN
LESİTİN
Bundan yaklaşık 150 yıl önce Fransız kimyager Maurice Gobley lesitin’i yumurtanın sarısının içinden ayırmayı başardı. Bu maddenin emülsiyon etkisini farkederek onu ‘lecithin’ olarak adlandırdı. Yunanca LEKİTHOS’dan gelen lesitin yumurtanın sarısı anlamına geliyor. Bu ismi koymasının sebebi yumurta sarısının çok fazla lesitin içermesi.
Hiçbir hücre lesitin olmadan varolamaz. Beyin, sinir sistemi ve organlardaki kontrol mekanizmalarının hiçbiri işlevlerini yerine getiremez. Bu sebeptendir ki lesitin’e biyolojik yaşam kurucu denir ve temel gereksinimdir. Lesitin ve onu oluşturan bileşim, her canlı varlığın sağlığı ve fonksiyonları için çok önemlidir.
Lesitin (Lecithin), Soya fasulyesinin sağlıklı yaşama doğal bir hediyesidir. Lesitin, insan vücudundaki yaşayan her hücrenin ihtiyacı olan bir yağdır. Besinlerin hücre içine giriş ve çıkışlarını ayarlayan hücre zarı yapısının büyük kısmı lesitin’ den oluşur. Lesitin, beynin temel yapı taşlarından birisidir. Beynin kuru ağırlığının %30 unu, aynı zamanda sinir sisteminin %17 sini oluşturur. Kas dokusunda özellikle kalp kası dokusunda, endokrin salgı bezlerinde ve böbreklerde bulunan önemli bir yapı taşıdır. Diğer taraftan tüm karaciğer yağlarının %73 ünü kapsar. Lesitin, damarlarda birikmiş olan kolesterol plaketçiklerini küçük parçacıklara böler, böylece damar çeperindeki yığımlanmaları önler. Bu besin, damar sertliğine ve kardiyovasküler hastalıklara (kalp damar hastalıkları) karşı vücudu korur. Kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlayarak plaketçiklerden ötürü oluşabilecek damar tıkanıklıkları riskini azaltır.
Ayrıca beyin foknksiyonlarının sağlıklı ve doğru çalışmasına yardımcı olduğu gibi thiamin in (B1 vitamini) karaciğerde ve A vitamininin bağırsaklarda emilmesini sağlar. Vücut enerjisine katkıda bulunmasının yanısıra, yaşlanma etkilerinin azaltılmasına, bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına, kronik yorgunluk sendromuna ve alkol yüzünden zarar gören karaciğer hücrelerinin onarımına yardımcı olur. Aslında Lesitin, alkol nedeniyle meydana gelen karaciğer harabiyetlerinin (siroz gibi) süratle giderilmesindeki en önemli maddelerden birisidir. Gerekli şartlar sağlandığında Lesitin karaciğerde yüksek miktarlarda üretilir, safra ile bağırsağa geçer ve kana karışır. Lesitin vücuttaki yağların taşınmasında önemli bir rol oynar ve hücrelerin kolesterol ve diğer yağları kandan alarak kullanmalarını sağladığı gibi kolesteroldan yapılan safra asitlerinin miktarını da arttırır. Lesitin, kolesterol ve diğer yağların suda dağılmasını ve vücuttan atılmasını da sağlar. Böylece kandaki kolesterol miktarını düşürmüş olur. Bu özelliği sayesinde de hayati organların ve damarların yağlanmasını engeller. Lesitin, özellikle kalp ve kan damarları sağlığı için çok önemli bir besin olduğundan, herkes için çok değerlidir. Lesitin fosfor bakımından da oldukça zengin olup, beyine kuvvet ve dinçlik vermek için demir, iyod ve kalsiyum ile birleşir.
Lesitin ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalarda ciltteki sarı-kahverengi görünüm , vücutta gamma-globulin i arttırdığı, diyabette (şeker hastalığı) insülin ihtiyacını azalttığı ve sivilce (akne), ekzema ve sedef (psoriasis) gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kıymetli bir yardımcı madde olduğu bulunmuştur. Lesitin kolesterol ve trigiliserid (triglyserid) düşürücü ilaçlar kullanan özellikle orta yaş ve üzerindeki kişilerin bu ilaçların yanında kullanması gerekli olan bir doğal yağ asitidir. Lesitin çok güçlü bir beyin besleyicisidir. Aynı zamanda yaşlanmayı yavaşlatan ve kolesterol seviyesini azaltarak kan basıncını (tansiyon) düşüren bir maddedir. Lesitin bir yağ olmasına rağmen, kısmen suda erir, böylece emülsifer, yani yağın donarak katılaşmasını engelleyen bir madde olduğu için bir çok gıda maddesinde, diyet maddelerinde, kozmetikde ve farmasotik preparatlarda da kullanıldığı gibi vücuttaki yağları eritme özelliği vardır. Lesitin in yemeklerle beraber veya yemekten önce alınımı, vücuda giren yağların depolanmadan yok edilmesini sağlar. Vücutta lesitin eksikliği unutkanlığa, sindirim problemlerine, yağlara karşı tiksintiye, bulantıya, hipertansiyona, eklem ve kas problemlerine neden olabilir. Lesitin, herhangi bir kişinin beslenmesi veya diyeti için akıllıca bir seçimdir çünkü vücut tarafından hergün bol miktarda kullanılır. Aynı zamanda yağda çözülebilen vitaminlerin emilişine (absorption) yardımcı olur (Tiamin ve A vitamini gibi). Lesitin aynı zamanda temel yağ asitlerinden kolin (Phosphadidyl Choline) ve inositol’ un başlıca kaynağıdır. Kolin, vücut metabolizması içinde yağların yakılmasına veya sindirimine yardımcı olan lipotropik bir maddedir. Kolin, gliserol ve belli yağ asitleriyle birleşerek lesitin’i oluşturur. Sinir dürtülerinin elektriksel denetiminde temel madde olan asetil-kolin’ in oluşumuna da yardım eder. Lesitin kolik asit (Normal safra salgısının bir bileşiği) ile birlikte safra taşı olan hastalara verildiğinde, taşların eritilmesine yardımcı olur.
http://www.hekimce.com/index.php?kiid=2045
http://www.bitkisel-tedavi.com/lesitin.htm
--------------------------------------------------------------------------------
Yapı taşlarımızdan birisi: Lesitin
Lesitin, Yunanca yumurta sarısı anlamına gelen “Lekithos” kökünden gelmektedir. Yumurta ise o çağlardan beri doğumun, yaşamın, gücün ve konforun sembolü olmuştur. Önceleri yumurta sarısından elde edilen Lesitin, daha sonra soya fasulyesinden elde edilmeye başlanmıştır ve günümüzde en yaygın kullanılan Lesitin kaynağı soya fasulyesidir.
Lesitin, Yunanca yumurta sarısı anlamına gelen "Lekithos" kökünden gelmektedir. Yumurta ise o çağlardan beri doğumun, yaşamın, gücün ve konforun sembolü olmuştur. Önceleri yumurta sarısından elde edilen Lesitin, daha sonra soya fasulyesinden elde edilmeye başlanmıştır ve günümüzde en yaygın kullanılan Lesitin kaynağı soya fasulyesidir. Lesitinin çokça bulunduğu diğer kaynaklar ise sakatat ve kırmızı et gibi kolesterol ve yağdan zengin gıdalardır. Günümüzdeki, yeme alışkanlıklarındaki eğilim düşük-kalorili, düşük-kolesterollü diyetlere kaymıştır ve insanlar genellikle yağlı gıda tüketimlerini sınırlandırmaya çalışmaktadır. Lesitin, insanların kullanmaktan kaçındığı gıdaların bir bileşeni olduğu için, insanlar istemeyerek Lesitin alımlarını da sınırlandırmaktadır. Yumurta tüketiminde % 20'lik, sakatat tüketiminde % 50'lik, ve kırmızı et tüketiminde % 48'lik bir azalma Lesitin ve kolinin yetersiz alımına neden olmaktadır.
Lesitin terimi tek bir doğal bileşiği değil, bir grup bileşiği tanımlamak için kullanılmaktadır. İster hayvan, ister bitki kökenli olsun, tüm yaşayan hücrelerde Lesitin bulunmaktadır. Yağımsı bir madde olan Lesitin, hücrenin yapısına girmektedir. Biyokimyagerler, Lesitinin neredeyse tüm yaşamsal faaliyetlerde rol aldığını göstermişlerdir.
Lesitin, diyetimizin bir parçası olarak alındığında, hem doymamış yağ asitlerinin hem de esansiyel vitaminler olan kolin ve inositolün kaynağını oluşturur. Lesitinin vücuttaki temel rollerinden biri de, hücreler arası kimyasal mesajların taşınmasını sağlamaktır. Lesitinin bu görevi hücrelerin tek başlarına değil, bir grup halinde hareket etmelerini sağlamaktadır. Lesitinin, hücreler arası iletişim dışındaki diğer fonksiyonları ise başta kolesterol metabolizması olmak üzere çeşitli metabolik faaliyetlerde rol alması ve yağların taşınmasındaki görevleridir.
Lesitin, kolesterol metabolizmasındaki ve kolesterolün kan dolaşımı boyunca taşınmasındaki rolleri dolayısıyla kardiyovasküler hastalık riskinin düşürülmesinde önemli bir faktördür. Klinik çalışma sonuçları, Lesitinin çoklu doymamış yağ asitlerini destekleyerek, kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak, kolesterolün ve safra asitlerinin atılımını arttırarak ve diğer biyokimyasal etkilerinin yanında lipoproteinler üzerine etkilerinden dolayı kardiyovasküler sistem üzerinde koruma sağladığını açıkça göstermektedir. Yapılan klinik çalışmalar, Lesitinin yağ depolarına bağlı damar hasarından koruma sağladığını ve kan damarlarının elastikiyetinin devam ettirilmesinde faydalı olduğunu da göstermiştir.
Lesitin ayrıca VLDL sentezi için de gereklidir. Bu nedenle Lesitinin yeterince alınamadığı durumlarda karaciğerde yağ birikimi başlayabilir. Lesitin, karaciğerin normal fonksiyonlarının devam etmesi için gerekli besin maddelerinden biridir. Ayrıca, hayati fonksiyonlarımızın devamlılığı için gerekli olan asetilkolin adlı sinir iletiminden sorumlu olan maddenin üretimi için de Lesitin gereklidir. Pek çok klinik çalışma, Lesitin eksikliğinin hafıza sorunlarının oluşumunda rol aldığını göstermiştir.
Referanslar:
(1) Biomed Khim. Biological effects of the soybean phospholipids Article in Russian2004 Sep-Oct;50(5):436-50.
(2) Moghadasian MH. Pharmacological properties of plant sterols in vivo and in vitro observations. Life Sci. 2000 Jun 30;67(6):605-15.
(3) Mastellone I I, Polichetti E, Gres S, de la Maisonneuve C, Domingo N, Marin V V, Lorec A, Farnarier C, Portugal H, Kaplanski G, Chanussot F.Dietary soybean phosphatidylcholines lower lipidemia: mechanisms at the levels of intestine, endothelial cell, and hepato-biliary axis. J Nutr Biochem. 2000 Sep 1;11(9):461-466.
(4) Wilson TA, Meservey CM, Nicolosi RJ. Soy lecithin reduces plasma lipoprotein cholesterol and early atherogenesis in hypercholesterolemic monkeys and hamsters: beyond linoleate. Atherosclerosis. 1998 Sep;140(1):147-53.
(5) Polichetti E, Diaconescu N, De La Porte PL, Malli L, Portugal H, Pauli AM, Lafont H, Tuchweber B, Yousef I, Chanussot F. Cholesterol-lowering effect of soyabean lecithin in normolipidaemic rats by stimulation of biliary lipid secretion. Br J Nutr. 1996 Mar;75(3):471-8.
(6) USDA. Continuing Survey of Food Intakes by Individuals. Washington, DC., United States Department of Agriculture, 1992.
(7) Zeisel, S.H., Choline, p.449-458 in Modern Nutrition in Health and Disease. 8th ed. M.E. Shits, J.A. Olsen, M. Shike, ed. Lea and Febiger. Phila., 1994.
( Messing, M., and V Messing, and K.D.R. Setchell. The Simple Soy bean and Your Health. Avery Pub. Group, Garden City Park, NY., 1994
(9) Carty, D. J., S.H. Zeisel and J.J. Jolitz. Lecithin and Choline., Central Soya Co. Fort Wayne, IN., 1996.
(10) Szuhaj B. and G. List. Lecithins. American Oil Chemists' Society monograph 12. Champaign, IL., 1985.
(11) Schafer, W. and V Wywiol. Lecithin-The Unrivaled Nutrient. SternChemie. Hamburg, FRG. 1988.
(12) Ceve, G. and F Pltanf, eds. Phospholipids: Characterization, Metabolism, and Novel Biological Applications. American Oil Chemists Society Press. Champaign, IL. 1995.
(13) Stampfer, M.J., M.R. Malinow, W.C. Willett, et. Al. A prospective study of plasma homocyst(e)ine and risk of myocardial infarction in U.S. physicians. JAMA 268: 877-881. 1992.
(14) Selhub, J. PE Jacques, A.G. Bostom, et. Al. Association between plasma homocysteine concentrations and extracranial carotid-artery stenosis. N. Engl. J. Med. 332: 286-291. 1995.
(15) Arnesen, E., H. Retsum, K.H. Bonaa, et. al. Serum total homocysteine and coronary heart disease. Intnl. J. Epidemics. 24: 704-709. 1995.
(16) Gross, R.W. Accelerated phospholipid catabolism as a mediator of ischemic injury: enzymes and molecular conformations. Presented at Choline Phospholipids: Molecular Mechanismsfor Human Diseases. Univ. of North Carolina / Amer. Inst. Of Nutrition. San Diego, CA. 1992.
(17) Szuhaj, B.F ed. Lecithins: Sources, Manufacture and Uses. American Oil Chemists Society. Champaign, IL. 1989.
(18) Sipos, E.F and B.F Szuhaj. Lecithins in Bailey's Industrial Oil and Fat Products. John Wiley and Sons, Inc. New York. 1996.
(19) Orthoefer, FT. Lecithin: a natural emulsifier. Presented at American Oil Chemists' Society annual meeting. San Antonio, TX. 1995.
(20) Orthoefer, FT. and S.U.Gurkin. Lecithin-the universal ingredient. Intl. Food Marketing and Technology. 6:6. 1992.
(21) Orthoefer, FT. U.S., Patent Application, Nutricor. 1996.
(22) Hsia, S.L., J.L. He, Y Nie, K. Fong and C. Milikowski. The hyposcholesterolemic and antiatherogenic effects of topically applied phosphatidylcholine in rabbits with heritable hypercholesterolemia. Artery 22: 1-23. 1996.
(23) Hsia, S.L., J.L. He, M. Mandel and C.W. Froelich. Lowering serum cholesterol by topical treatment with soy phophatidylcholine. Presented at 7th International Congress on Phospholipids. Brussels, Belgium. Sept. 1996.
(24) Orthoefer, FT. , S.U. Gurkin and J.D. Fisk. The use of soybean lecithin in aquaculture. Ch. 10 in Nutrition and Utilization Technology in Aquaculture. C. Lim and D. Sessa, eds. American Oil Chemists Press. Champaign, IL 1995.
(25) Zeisel, S. Choline Phospholipids: signal tiansduction ~arid carcinogenesis. FASEB J. 7: 551-557, 1993.
(26) Canty, D.J. and S.H. Zeisel. Lecithin and choline in human health and disease. Nutr. Rev. 52: 327-329. 1994.
(27) Code of Federal Regulations. 21 CFR para. 182, 184. Office of the Federal Register. U.S. Govt. Printing Office. Washington DC. 1995.
(28) Orthoefer, FT. Rice bran oil: healthy lipid source. Food Technology 50 (12) :62-64. 1996.
(29) Malinow, M.R. Hyperhomocyst(e)inemia: a common and reversible risk factor for occlusive atherosclerosis. Circulation 81: 2004-2006. 1990.
(30) O'Brien, B.C. and VG. Andrews. Influence of dietary egg and soybean phospholipids and triacylglycerols on human serum lipoproteins. Lipids 28: 7-12.
(31) Sugino, H., M. Ishikawa, et. al. 1997. Antioxidant activity of egg yolk phospholipids. J. Agric Food Chem. 45, 551-554.
(32) Frick, M.H., O.Elo, et.al. Helsinki heart study, primary prevention trial with gemfibrozil in middle-aged men with dyslipidemia. Safety of treatment, changes in risk factors, and incidence of coronary heart disease. N. Eng. J. Med. 317, 1237-1245. 1987.
(33) Mensink, R.P and M.B. Katan. N. England J. Med. 325: 439. 1990.
(34) McCully, K.S. Homocysteine and vascular disease: role for folate, choline, and lipoprotein in homocysteine metabolism. Presented at 7th International Congress on Phospholipids. Brussels, Belgium. Sept. 1996.
(35) Wilson, T.A., C. Meservey and R. J. Nicolosi. 1997. The hyposcholesterolemic and anti-atherogenic effects of soy lecithin in hypercholemic monkeys and hamsters: beyond linoleate. J. Nutr. Biochem. (in press).
(36) Wojeieki, J., A.Pawlik, et.al. 1995. Clinical evaluation of lecithin as a lipid-lowering agent. Phytotherapy Res. 9,597-599.
(37) Houlihan, W.J., M. Loh Meyer, P. Workman and S.H. Cheon. Phospholipid antitumor agents. Med. Res. Rev. 15: 157-223. 1995.
(38) Gillespie, S.L., T.E. Golde, and S.G. Younkin. Secretory processing of Alzheimer arnyloid B/A4 protein precursor is increased by protein phosphoylation. Biochem. Biophys. Res. Com.187: 1285-1290. 1992.
(39) Wurtman, R.J. Phosphatidylcholine in neurologic disorders. Choline Phospholipids: Molecular Mechanisms for Human Diseases. Satellite conference, Univ. of North Carolina / Amer. Inst. Of Nutrition. San Diego CA. 1992.
(40) Bartus, R.T., R.L. Dean, A.J. Goas, and A.S. Lippas. Age related changes in passive avoidance retention: modulation with dietary choline. Science 209: 301-303. 1980.
(41)Izaki, Y, M. Hashimot, J. Arita, M. Iriki and H. Hibno. Intraperitoneal injection of 1-oleoyl-2-docosaheenoil phosphatidylcholine enhances discriminatory shock avoidance learning in rats. Neurosci, Letters 167: 171-174. 1994.
(42) Meek, W.H. Choline and development of brain memory functions across the lifespan. Presented at the 7th International Congress on Phospholipids. Brussels, Belgium Sept., 1996.
(43) Crook, T., W. Petrie, et. al. 1992. Effects of phosphatidylserine in Alzheimer's disease Psychopharmocol. Bull 28 (1), 61-66
(44) Crook, T.H. 1991. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurol. 41,644-649.
(45) Crook, T.H. et al. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurology 41: 644. 1991.
(46) Kidd, P .M. Phosphatidylocrine, cell membrane nutrient. Rationale for its benefit against cognitive decline. Abst. American Oil Chemists' Society annual meeting. May 11-14. Seattle WA 1997.
(47) Crook, T.H. Effects of phosphotidylserine on age-related learning and memory defects. Abst. American Oil Chemists' Society annual meeting. May 11-14. Seattle, WA. 1997.
(48) Cenacchi, T., T. Bertoldin, et. al. 1993. Cognitive decline in the eld erly: a double-blind, placebo-controlled multicenter study on efficacy of phosphatidylserine,administration. Aging 5 (2), 123-133.
(49) Schneider, M. Soybean phosphatidylserine manufacturing process and safety evaluations. Abst. American Oil Chemists' Society annual meeting. May 11-14. Seattle, WA. 1997.
(50) Sandage, B.W., R.N. Sabounjan, et. al. Choline citrates may enhance athletic performance. Physiologist. 1992; 35:236a. (51) Johnston, J.M. The role of platelet-activation factor (PAF) in reproductive biology. Presented at: Choline Phospholipids: Molecular Mechanisms for Human Diseases. Univ of North Carolina / Amer. Inst. Of Nutrition. San Diego, CA April 3, 1992.
(52) King, J.C. 1996. Recommended daily intake for choline and choline phospholipids. Presented at American Oil Chemists' Society annual meeting. Indianapolis, IN. May 1.
ALINTI
http://www.solgar.com.tr/arastirmadetay.asp?ano=12
LESİTİN
Bundan yaklaşık 150 yıl önce Fransız kimyager Maurice Gobley lesitin’i yumurtanın sarısının içinden ayırmayı başardı. Bu maddenin emülsiyon etkisini farkederek onu ‘lecithin’ olarak adlandırdı. Yunanca LEKİTHOS’dan gelen lesitin yumurtanın sarısı anlamına geliyor. Bu ismi koymasının sebebi yumurta sarısının çok fazla lesitin içermesi.
Hiçbir hücre lesitin olmadan varolamaz. Beyin, sinir sistemi ve organlardaki kontrol mekanizmalarının hiçbiri işlevlerini yerine getiremez. Bu sebeptendir ki lesitin’e biyolojik yaşam kurucu denir ve temel gereksinimdir. Lesitin ve onu oluşturan bileşim, her canlı varlığın sağlığı ve fonksiyonları için çok önemlidir.
Lesitin (Lecithin), Soya fasulyesinin sağlıklı yaşama doğal bir hediyesidir. Lesitin, insan vücudundaki yaşayan her hücrenin ihtiyacı olan bir yağdır. Besinlerin hücre içine giriş ve çıkışlarını ayarlayan hücre zarı yapısının büyük kısmı lesitin’ den oluşur. Lesitin, beynin temel yapı taşlarından birisidir. Beynin kuru ağırlığının %30 unu, aynı zamanda sinir sisteminin %17 sini oluşturur. Kas dokusunda özellikle kalp kası dokusunda, endokrin salgı bezlerinde ve böbreklerde bulunan önemli bir yapı taşıdır. Diğer taraftan tüm karaciğer yağlarının %73 ünü kapsar. Lesitin, damarlarda birikmiş olan kolesterol plaketçiklerini küçük parçacıklara böler, böylece damar çeperindeki yığımlanmaları önler. Bu besin, damar sertliğine ve kardiyovasküler hastalıklara (kalp damar hastalıkları) karşı vücudu korur. Kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlayarak plaketçiklerden ötürü oluşabilecek damar tıkanıklıkları riskini azaltır.
Ayrıca beyin foknksiyonlarının sağlıklı ve doğru çalışmasına yardımcı olduğu gibi thiamin in (B1 vitamini) karaciğerde ve A vitamininin bağırsaklarda emilmesini sağlar. Vücut enerjisine katkıda bulunmasının yanısıra, yaşlanma etkilerinin azaltılmasına, bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına, kronik yorgunluk sendromuna ve alkol yüzünden zarar gören karaciğer hücrelerinin onarımına yardımcı olur. Aslında Lesitin, alkol nedeniyle meydana gelen karaciğer harabiyetlerinin (siroz gibi) süratle giderilmesindeki en önemli maddelerden birisidir. Gerekli şartlar sağlandığında Lesitin karaciğerde yüksek miktarlarda üretilir, safra ile bağırsağa geçer ve kana karışır. Lesitin vücuttaki yağların taşınmasında önemli bir rol oynar ve hücrelerin kolesterol ve diğer yağları kandan alarak kullanmalarını sağladığı gibi kolesteroldan yapılan safra asitlerinin miktarını da arttırır. Lesitin, kolesterol ve diğer yağların suda dağılmasını ve vücuttan atılmasını da sağlar. Böylece kandaki kolesterol miktarını düşürmüş olur. Bu özelliği sayesinde de hayati organların ve damarların yağlanmasını engeller. Lesitin, özellikle kalp ve kan damarları sağlığı için çok önemli bir besin olduğundan, herkes için çok değerlidir. Lesitin fosfor bakımından da oldukça zengin olup, beyine kuvvet ve dinçlik vermek için demir, iyod ve kalsiyum ile birleşir.
Lesitin ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalarda ciltteki sarı-kahverengi görünüm , vücutta gamma-globulin i arttırdığı, diyabette (şeker hastalığı) insülin ihtiyacını azalttığı ve sivilce (akne), ekzema ve sedef (psoriasis) gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kıymetli bir yardımcı madde olduğu bulunmuştur. Lesitin kolesterol ve trigiliserid (triglyserid) düşürücü ilaçlar kullanan özellikle orta yaş ve üzerindeki kişilerin bu ilaçların yanında kullanması gerekli olan bir doğal yağ asitidir. Lesitin çok güçlü bir beyin besleyicisidir. Aynı zamanda yaşlanmayı yavaşlatan ve kolesterol seviyesini azaltarak kan basıncını (tansiyon) düşüren bir maddedir. Lesitin bir yağ olmasına rağmen, kısmen suda erir, böylece emülsifer, yani yağın donarak katılaşmasını engelleyen bir madde olduğu için bir çok gıda maddesinde, diyet maddelerinde, kozmetikde ve farmasotik preparatlarda da kullanıldığı gibi vücuttaki yağları eritme özelliği vardır. Lesitin in yemeklerle beraber veya yemekten önce alınımı, vücuda giren yağların depolanmadan yok edilmesini sağlar. Vücutta lesitin eksikliği unutkanlığa, sindirim problemlerine, yağlara karşı tiksintiye, bulantıya, hipertansiyona, eklem ve kas problemlerine neden olabilir. Lesitin, herhangi bir kişinin beslenmesi veya diyeti için akıllıca bir seçimdir çünkü vücut tarafından hergün bol miktarda kullanılır. Aynı zamanda yağda çözülebilen vitaminlerin emilişine (absorption) yardımcı olur (Tiamin ve A vitamini gibi). Lesitin aynı zamanda temel yağ asitlerinden kolin (Phosphadidyl Choline) ve inositol’ un başlıca kaynağıdır. Kolin, vücut metabolizması içinde yağların yakılmasına veya sindirimine yardımcı olan lipotropik bir maddedir. Kolin, gliserol ve belli yağ asitleriyle birleşerek lesitin’i oluşturur. Sinir dürtülerinin elektriksel denetiminde temel madde olan asetil-kolin’ in oluşumuna da yardım eder. Lesitin kolik asit (Normal safra salgısının bir bileşiği) ile birlikte safra taşı olan hastalara verildiğinde, taşların eritilmesine yardımcı olur.
http://www.hekimce.com/index.php?kiid=2045
http://www.bitkisel-tedavi.com/lesitin.htm
--------------------------------------------------------------------------------
Yapı taşlarımızdan birisi: Lesitin
Lesitin, Yunanca yumurta sarısı anlamına gelen “Lekithos” kökünden gelmektedir. Yumurta ise o çağlardan beri doğumun, yaşamın, gücün ve konforun sembolü olmuştur. Önceleri yumurta sarısından elde edilen Lesitin, daha sonra soya fasulyesinden elde edilmeye başlanmıştır ve günümüzde en yaygın kullanılan Lesitin kaynağı soya fasulyesidir.
Lesitin, Yunanca yumurta sarısı anlamına gelen "Lekithos" kökünden gelmektedir. Yumurta ise o çağlardan beri doğumun, yaşamın, gücün ve konforun sembolü olmuştur. Önceleri yumurta sarısından elde edilen Lesitin, daha sonra soya fasulyesinden elde edilmeye başlanmıştır ve günümüzde en yaygın kullanılan Lesitin kaynağı soya fasulyesidir. Lesitinin çokça bulunduğu diğer kaynaklar ise sakatat ve kırmızı et gibi kolesterol ve yağdan zengin gıdalardır. Günümüzdeki, yeme alışkanlıklarındaki eğilim düşük-kalorili, düşük-kolesterollü diyetlere kaymıştır ve insanlar genellikle yağlı gıda tüketimlerini sınırlandırmaya çalışmaktadır. Lesitin, insanların kullanmaktan kaçındığı gıdaların bir bileşeni olduğu için, insanlar istemeyerek Lesitin alımlarını da sınırlandırmaktadır. Yumurta tüketiminde % 20'lik, sakatat tüketiminde % 50'lik, ve kırmızı et tüketiminde % 48'lik bir azalma Lesitin ve kolinin yetersiz alımına neden olmaktadır.
Lesitin terimi tek bir doğal bileşiği değil, bir grup bileşiği tanımlamak için kullanılmaktadır. İster hayvan, ister bitki kökenli olsun, tüm yaşayan hücrelerde Lesitin bulunmaktadır. Yağımsı bir madde olan Lesitin, hücrenin yapısına girmektedir. Biyokimyagerler, Lesitinin neredeyse tüm yaşamsal faaliyetlerde rol aldığını göstermişlerdir.
Lesitin, diyetimizin bir parçası olarak alındığında, hem doymamış yağ asitlerinin hem de esansiyel vitaminler olan kolin ve inositolün kaynağını oluşturur. Lesitinin vücuttaki temel rollerinden biri de, hücreler arası kimyasal mesajların taşınmasını sağlamaktır. Lesitinin bu görevi hücrelerin tek başlarına değil, bir grup halinde hareket etmelerini sağlamaktadır. Lesitinin, hücreler arası iletişim dışındaki diğer fonksiyonları ise başta kolesterol metabolizması olmak üzere çeşitli metabolik faaliyetlerde rol alması ve yağların taşınmasındaki görevleridir.
Lesitin, kolesterol metabolizmasındaki ve kolesterolün kan dolaşımı boyunca taşınmasındaki rolleri dolayısıyla kardiyovasküler hastalık riskinin düşürülmesinde önemli bir faktördür. Klinik çalışma sonuçları, Lesitinin çoklu doymamış yağ asitlerini destekleyerek, kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak, kolesterolün ve safra asitlerinin atılımını arttırarak ve diğer biyokimyasal etkilerinin yanında lipoproteinler üzerine etkilerinden dolayı kardiyovasküler sistem üzerinde koruma sağladığını açıkça göstermektedir. Yapılan klinik çalışmalar, Lesitinin yağ depolarına bağlı damar hasarından koruma sağladığını ve kan damarlarının elastikiyetinin devam ettirilmesinde faydalı olduğunu da göstermiştir.
Lesitin ayrıca VLDL sentezi için de gereklidir. Bu nedenle Lesitinin yeterince alınamadığı durumlarda karaciğerde yağ birikimi başlayabilir. Lesitin, karaciğerin normal fonksiyonlarının devam etmesi için gerekli besin maddelerinden biridir. Ayrıca, hayati fonksiyonlarımızın devamlılığı için gerekli olan asetilkolin adlı sinir iletiminden sorumlu olan maddenin üretimi için de Lesitin gereklidir. Pek çok klinik çalışma, Lesitin eksikliğinin hafıza sorunlarının oluşumunda rol aldığını göstermiştir.
Referanslar:
(1) Biomed Khim. Biological effects of the soybean phospholipids Article in Russian2004 Sep-Oct;50(5):436-50.
(2) Moghadasian MH. Pharmacological properties of plant sterols in vivo and in vitro observations. Life Sci. 2000 Jun 30;67(6):605-15.
(3) Mastellone I I, Polichetti E, Gres S, de la Maisonneuve C, Domingo N, Marin V V, Lorec A, Farnarier C, Portugal H, Kaplanski G, Chanussot F.Dietary soybean phosphatidylcholines lower lipidemia: mechanisms at the levels of intestine, endothelial cell, and hepato-biliary axis. J Nutr Biochem. 2000 Sep 1;11(9):461-466.
(4) Wilson TA, Meservey CM, Nicolosi RJ. Soy lecithin reduces plasma lipoprotein cholesterol and early atherogenesis in hypercholesterolemic monkeys and hamsters: beyond linoleate. Atherosclerosis. 1998 Sep;140(1):147-53.
(5) Polichetti E, Diaconescu N, De La Porte PL, Malli L, Portugal H, Pauli AM, Lafont H, Tuchweber B, Yousef I, Chanussot F. Cholesterol-lowering effect of soyabean lecithin in normolipidaemic rats by stimulation of biliary lipid secretion. Br J Nutr. 1996 Mar;75(3):471-8.
(6) USDA. Continuing Survey of Food Intakes by Individuals. Washington, DC., United States Department of Agriculture, 1992.
(7) Zeisel, S.H., Choline, p.449-458 in Modern Nutrition in Health and Disease. 8th ed. M.E. Shits, J.A. Olsen, M. Shike, ed. Lea and Febiger. Phila., 1994.
( Messing, M., and V Messing, and K.D.R. Setchell. The Simple Soy bean and Your Health. Avery Pub. Group, Garden City Park, NY., 1994
(9) Carty, D. J., S.H. Zeisel and J.J. Jolitz. Lecithin and Choline., Central Soya Co. Fort Wayne, IN., 1996.
(10) Szuhaj B. and G. List. Lecithins. American Oil Chemists' Society monograph 12. Champaign, IL., 1985.
(11) Schafer, W. and V Wywiol. Lecithin-The Unrivaled Nutrient. SternChemie. Hamburg, FRG. 1988.
(12) Ceve, G. and F Pltanf, eds. Phospholipids: Characterization, Metabolism, and Novel Biological Applications. American Oil Chemists Society Press. Champaign, IL. 1995.
(13) Stampfer, M.J., M.R. Malinow, W.C. Willett, et. Al. A prospective study of plasma homocyst(e)ine and risk of myocardial infarction in U.S. physicians. JAMA 268: 877-881. 1992.
(14) Selhub, J. PE Jacques, A.G. Bostom, et. Al. Association between plasma homocysteine concentrations and extracranial carotid-artery stenosis. N. Engl. J. Med. 332: 286-291. 1995.
(15) Arnesen, E., H. Retsum, K.H. Bonaa, et. al. Serum total homocysteine and coronary heart disease. Intnl. J. Epidemics. 24: 704-709. 1995.
(16) Gross, R.W. Accelerated phospholipid catabolism as a mediator of ischemic injury: enzymes and molecular conformations. Presented at Choline Phospholipids: Molecular Mechanismsfor Human Diseases. Univ. of North Carolina / Amer. Inst. Of Nutrition. San Diego, CA. 1992.
(17) Szuhaj, B.F ed. Lecithins: Sources, Manufacture and Uses. American Oil Chemists Society. Champaign, IL. 1989.
(18) Sipos, E.F and B.F Szuhaj. Lecithins in Bailey's Industrial Oil and Fat Products. John Wiley and Sons, Inc. New York. 1996.
(19) Orthoefer, FT. Lecithin: a natural emulsifier. Presented at American Oil Chemists' Society annual meeting. San Antonio, TX. 1995.
(20) Orthoefer, FT. and S.U.Gurkin. Lecithin-the universal ingredient. Intl. Food Marketing and Technology. 6:6. 1992.
(21) Orthoefer, FT. U.S., Patent Application, Nutricor. 1996.
(22) Hsia, S.L., J.L. He, Y Nie, K. Fong and C. Milikowski. The hyposcholesterolemic and antiatherogenic effects of topically applied phosphatidylcholine in rabbits with heritable hypercholesterolemia. Artery 22: 1-23. 1996.
(23) Hsia, S.L., J.L. He, M. Mandel and C.W. Froelich. Lowering serum cholesterol by topical treatment with soy phophatidylcholine. Presented at 7th International Congress on Phospholipids. Brussels, Belgium. Sept. 1996.
(24) Orthoefer, FT. , S.U. Gurkin and J.D. Fisk. The use of soybean lecithin in aquaculture. Ch. 10 in Nutrition and Utilization Technology in Aquaculture. C. Lim and D. Sessa, eds. American Oil Chemists Press. Champaign, IL 1995.
(25) Zeisel, S. Choline Phospholipids: signal tiansduction ~arid carcinogenesis. FASEB J. 7: 551-557, 1993.
(26) Canty, D.J. and S.H. Zeisel. Lecithin and choline in human health and disease. Nutr. Rev. 52: 327-329. 1994.
(27) Code of Federal Regulations. 21 CFR para. 182, 184. Office of the Federal Register. U.S. Govt. Printing Office. Washington DC. 1995.
(28) Orthoefer, FT. Rice bran oil: healthy lipid source. Food Technology 50 (12) :62-64. 1996.
(29) Malinow, M.R. Hyperhomocyst(e)inemia: a common and reversible risk factor for occlusive atherosclerosis. Circulation 81: 2004-2006. 1990.
(30) O'Brien, B.C. and VG. Andrews. Influence of dietary egg and soybean phospholipids and triacylglycerols on human serum lipoproteins. Lipids 28: 7-12.
(31) Sugino, H., M. Ishikawa, et. al. 1997. Antioxidant activity of egg yolk phospholipids. J. Agric Food Chem. 45, 551-554.
(32) Frick, M.H., O.Elo, et.al. Helsinki heart study, primary prevention trial with gemfibrozil in middle-aged men with dyslipidemia. Safety of treatment, changes in risk factors, and incidence of coronary heart disease. N. Eng. J. Med. 317, 1237-1245. 1987.
(33) Mensink, R.P and M.B. Katan. N. England J. Med. 325: 439. 1990.
(34) McCully, K.S. Homocysteine and vascular disease: role for folate, choline, and lipoprotein in homocysteine metabolism. Presented at 7th International Congress on Phospholipids. Brussels, Belgium. Sept. 1996.
(35) Wilson, T.A., C. Meservey and R. J. Nicolosi. 1997. The hyposcholesterolemic and anti-atherogenic effects of soy lecithin in hypercholemic monkeys and hamsters: beyond linoleate. J. Nutr. Biochem. (in press).
(36) Wojeieki, J., A.Pawlik, et.al. 1995. Clinical evaluation of lecithin as a lipid-lowering agent. Phytotherapy Res. 9,597-599.
(37) Houlihan, W.J., M. Loh Meyer, P. Workman and S.H. Cheon. Phospholipid antitumor agents. Med. Res. Rev. 15: 157-223. 1995.
(38) Gillespie, S.L., T.E. Golde, and S.G. Younkin. Secretory processing of Alzheimer arnyloid B/A4 protein precursor is increased by protein phosphoylation. Biochem. Biophys. Res. Com.187: 1285-1290. 1992.
(39) Wurtman, R.J. Phosphatidylcholine in neurologic disorders. Choline Phospholipids: Molecular Mechanisms for Human Diseases. Satellite conference, Univ. of North Carolina / Amer. Inst. Of Nutrition. San Diego CA. 1992.
(40) Bartus, R.T., R.L. Dean, A.J. Goas, and A.S. Lippas. Age related changes in passive avoidance retention: modulation with dietary choline. Science 209: 301-303. 1980.
(41)Izaki, Y, M. Hashimot, J. Arita, M. Iriki and H. Hibno. Intraperitoneal injection of 1-oleoyl-2-docosaheenoil phosphatidylcholine enhances discriminatory shock avoidance learning in rats. Neurosci, Letters 167: 171-174. 1994.
(42) Meek, W.H. Choline and development of brain memory functions across the lifespan. Presented at the 7th International Congress on Phospholipids. Brussels, Belgium Sept., 1996.
(43) Crook, T., W. Petrie, et. al. 1992. Effects of phosphatidylserine in Alzheimer's disease Psychopharmocol. Bull 28 (1), 61-66
(44) Crook, T.H. 1991. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurol. 41,644-649.
(45) Crook, T.H. et al. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurology 41: 644. 1991.
(46) Kidd, P .M. Phosphatidylocrine, cell membrane nutrient. Rationale for its benefit against cognitive decline. Abst. American Oil Chemists' Society annual meeting. May 11-14. Seattle WA 1997.
(47) Crook, T.H. Effects of phosphotidylserine on age-related learning and memory defects. Abst. American Oil Chemists' Society annual meeting. May 11-14. Seattle, WA. 1997.
(48) Cenacchi, T., T. Bertoldin, et. al. 1993. Cognitive decline in the eld erly: a double-blind, placebo-controlled multicenter study on efficacy of phosphatidylserine,administration. Aging 5 (2), 123-133.
(49) Schneider, M. Soybean phosphatidylserine manufacturing process and safety evaluations. Abst. American Oil Chemists' Society annual meeting. May 11-14. Seattle, WA. 1997.
(50) Sandage, B.W., R.N. Sabounjan, et. al. Choline citrates may enhance athletic performance. Physiologist. 1992; 35:236a. (51) Johnston, J.M. The role of platelet-activation factor (PAF) in reproductive biology. Presented at: Choline Phospholipids: Molecular Mechanisms for Human Diseases. Univ of North Carolina / Amer. Inst. Of Nutrition. San Diego, CA April 3, 1992.
(52) King, J.C. 1996. Recommended daily intake for choline and choline phospholipids. Presented at American Oil Chemists' Society annual meeting. Indianapolis, IN. May 1.
ALINTI
http://www.solgar.com.tr/arastirmadetay.asp?ano=12