Karanlıkta uyuyun, kanserden korunun
Çocuğunuz karanlıktan korkuyorsa ve yatarken ışığın kapanmasını istemiyorsa, “Ne olacak canım, ışıklar açık uyuyuversin” demeyin. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmada rol oynayan ve kanserden koruyan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanıyor.
Melatonin vücudun biyolojik saatini koruyup, doğal ritmini ayarlayan önemli bir hormon. Bu hormonun ancak gece insanların uyuduğu saatlerde ve karanlıkta salgılanabildiğini söyleyen Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş melatonin hormonunun kişiyi çeşitli hastalıklara karşı korumasının yanı sıra kansere karşı da kalkan görevi yaptığını söylüyor.
Dr. Abdullah Özkardeş, melatonin hormonunun özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında şu bilgileri veriyor:
İnsanlar, enlem ve mevsim şartlarına göre ortalama 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık gün düzenine adapte olmuştur. Gece yapay ışık kullanma yeteneği, ateşin keşfi ile birlikte 250 bin yıl önce başlar. Kandillerle 5 bin yıl önce tanışılmıştır. Sokaklar gaz ışıkları ile 1700’lü yıllarda aydınlatılmaya başlanmıştır. Son 120 yılda elektriğin keşfiyle, yapay aydınlatma bugünkü boyutlarına ulaşmıştır.
Işığın insan fizyolojisi ve davranışları üzerine geniş etkileri vardır. Uygunsuz bir zamanlama ile insan fizyolojisini değiştirebilir. Işığın tetiklediği bozulmalara bir örnek; günlük vücut organizasyonlarının etkilenmesidir. (Hormonların üretim ritminin değişmesi gibi) Işık ve karanlığa maruz kalma saatlerindeki değişiklikler, vücut organizasyonlarının zamanlamalarında kaymalara neden olabilir. İnsanın içindeki ritimlerin, dış çevreyle uyumu kaybolabilir. Uyku ve uyanık kalma saatlerinde etkilenme olabilir. Ayrıca ışık; nöroendokrin sistemleri akut bir şekilde etkiler, melatonin üretimini azaltır, kortizol üretimini artırır.
IŞIK, MELATONİN ÜRETİMİNE ENGEL OLUYOR
Melatonin, beyindeki epifiz bezinden özellikle geceleri karanlık ortamda salgılanan bir hormondur. Triptofan isimli bir maddeden elde edilir. Hormonun temel görevi, vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlamaktır. Melatonin üretimi, gecenin uzunluğu ile ilgilidir, gece ne kadar uzarsa, üretim de o denli uzar. Karanlık fazın başlangıcında veya sonundaki ışık, melatonin üretimine engel olur. Işık kısa süreli de olsa yeterli şiddette ise, melatonin salınımını baskılar. Günlerin kısa olduğu kış mevsiminde melatonin üretimi artar, yaz günleri ise azalır. Uykusuz kalmak, melatonin üretimini etkilemez.
DEPRESYONDA KORTİZOL YÜKSELİR MELATONİN AZALIR
Depresyon hastalığında kortizol seviyesi yüksek, melatonin seviyesi düşük bulunmuştur. Birçok depresyon ilacı, etkilediği beyin kimyasal maddeleri aracılığı ile melatonin salgılanmasını artırır. Melatonin seviyesindeki artış ve tedaviden faydalanma arasında paralellik kurulabilmektedir.
Melatoninin bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek ve stresi azaltarak yaşam süresini artırdığına ve yaşlanma bulgularını azalttığına dair yapılmış çalışmalar vardır. Melotonin, başta kanser olmak üzere hastalıklar üzerinde baskılayıcı etki yapıyor. Gece çalışan kadınlarda meme kanseri gelişimi çok daha fazla olmaktadır. Melatonin ve kanser ilişkisi için birçok çalışma yapılmıştır. Melatoninin kanser engelleyici bir ajan olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Deneysel olarak melatoninin birçok tümör tipinde büyümeyi sınırlandırdığı gözlenmiştir. Melatonin, deneysel meme tümörlerinde baskılayıcı bir rol oynamaktadır.
Melatonin, tedavi edici dozlarda verildiğinde direkt olarak tümör hücrelerini öldürücü etkiye sahiptir. Gece çalışan bayanlarda geceleri aydınlık nedeniyle melatonin salgılanması azaldığı için, gündüz çalışan bayanlar göre meme kanseri gelişimi oldukça fazla bulunmuştur. Gece çalışılan yerlerde, karanlık ortamların aydınlatılması ve bu nedenle melatonin düzeyinin baskılanması ile kanser riski artmaktadır.
DAHA FAZLA MELATONİN İÇİN
Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır. Düzenli ve yeterli bir uyku düzeni oluşturulmalıdır. Aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterilmelidir. Gece çalışmaları mümkünse gündüze kaydırılmalıdır.
http://www.sagliksifa.com/300-Karanlikta...http://www.sagliksifa.com/300-Karanlikta-uyuyun-kanserden-ko
--------------------------------------------------------------------------------
KARANLIKTA UYURKEN SALGILANAN MELATONİN HORMONU YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR, KANSERİ ÖNLÜYOR
İnsan Beyninde Bulunan ve Geceleri Karanlıkta Uyurken Salgılanan Melatonin Hormonunun Yaşlanmayı Geciktirdiği ve Kanseri Önlediği Bildirildi.
İnsan beyninde bulunan ve geceleri karanlıkta uyurken salgılanan melatonin hormonunun yaşlanmayı geciktirdiği ve kanseri önlediği bildirildi.
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Uzmanı Dr. Mustafa Ünal, melatonin hormonunun sadece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan bir hormon olduğunu söyledi. Bu hormonun ışığa duyarlı olduğunun altını çizen Ünal, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı için özellikle ışıksız ortamlarda yatılmasını tavsiye etti.
Doğuştan kör olan kişilerin diğerlerine göre kanser olma riskinin çok düşük olduğunun aktaran Ünal, "Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormon. Vücudun ayarı ile ilgili iş yapıyor. Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor" dedi.
Yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da bu hormonun üzerinde önemle durulduğunu ifade eden Dr. Mustafa Ünal, "Melatonin hormonun çocuklar üzerinde de tesiri çok fazladır. ABD ve Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırmaları isteniyor. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon ışığa duyarlı. Yapılan deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiştir. Onun için karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın" diye konuştu.
Melatonin hormonunun meme tümörlerinin büyümesini de azalttığını vurgulayan Dr. Ünal, hormonun kalp ve damar hastalıklarını yavaşlattığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kaydetti. Melatoninin depresyonlu kişilerde düşük olduğunu belirten Ünal, hormonun üreme fonksiyonunu da artırdığını bildirdi.
Karanlık ortamda uzun ve düzenli uykunun bu salgıyı ve kansere bağışıklığı artırdığını dile getiren Ünal, "Düzenli olarak geceleri vakitli yatıp uyumamız vücudun kendini onarması için yapabileceğimiz en güzel hareket. Akşamları çok geç kalmadan tam karanlıkta yatıp uyursak vücudumuza en yararlı işlemi yapmış oluruz. Işık açık yatmak, televizyon karşısında uyumak melatonin salgısını azaltıyor. Bu yüzden geceleri uyurken perdelerinizi iyice kapatın ve hiçbir şekilde yattığınız odada ışık bulunmamasına özen gösterin" dedi.
(Cihan Haber Ajansı) 10.07.2008
http://www.haberler.com/karanlikta-uyurk...http://www.haberler.com/karanlikta-uyurken-salgilanan-melatonin-hormo
--------------------------------------------------------------------------------
MELATONININ ETKİLERİ
Filed Under Kısa Kısa
Neden Uyku?
*Vücudumuzdaki biyolojik işleyişleri yavaşlatarak enerjiyi korumak
*Beden ve zihnimizi yenilemek
*Gün içinde öğrenilenlerle belleği yenilemekgibi başlıca faydaları için UYKU. Gün ışığı ve karanlığın günlük devrimi çerçevesinde evrimleşen döngüsel biyolojik işleyişlere döngüsel ritm deniliyor. Bu döngüsel ritmler sayesinde dikkat ve uyarılmış seviyelerimiz, beyin faaliyelerimiz düzenli olmasını sağlıyor. Döngüsel ritmlerin beynimizdeki sorumlu merkezi ise HİPOTALAMUS. Görüntünün gözümüze düştüğü bölge olan retinadan beynimize ulaşan ve yalnızca gün ışığı gibi kuvvetli ışıklara yanıt veren özel bir sinir yolu bulunuyor.
Karanlıkta ise beynimizin ortasında bulunan pineal bezi MELATONİN adlı hormonu salgılıyor. Karanlık hormonu olarakda adlandırılan bu hormon. beyinde sadece 23:00 ve 05:00 saatleri arasında salgılanıyor. Karanlık, bu hormonun salgılanmasını artırırken , ışık bu hormonun aktivitesini azaltıyor. Melatonin hormonunun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup, ritmini ayarlamak. Bunun yanısıra; kanserli hücrelere karşı koruma sağlıyor, yorgunluk-isteksizlik gibi durumların nedenini oluşturabiliyor.
Şimdi gelelim Melatonin ve çocuklar üzerindeki etkisine; Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmiştir. Melatoninin kansere karşı koruyucu etkisinden faydalanmak için.
Bunu desteklemek içinde Görme özürlülerde çok düşük olan kanser oranları gösterilmektedir.
Bizler nasıl uyutuyoruz çocuklarımızı. Hala gece lambaları var mı başuçlarında?
Kaynak:Tubitak Bilim Ve Teknik Dergisi-Vikipedi-University Of Maryland Medical Center
Çocuğunuz karanlıktan korkuyorsa ve yatarken ışığın kapanmasını istemiyorsa, “Ne olacak canım, ışıklar açık uyuyuversin” demeyin. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmada rol oynayan ve kanserden koruyan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanıyor.
Melatonin vücudun biyolojik saatini koruyup, doğal ritmini ayarlayan önemli bir hormon. Bu hormonun ancak gece insanların uyuduğu saatlerde ve karanlıkta salgılanabildiğini söyleyen Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş melatonin hormonunun kişiyi çeşitli hastalıklara karşı korumasının yanı sıra kansere karşı da kalkan görevi yaptığını söylüyor.
Dr. Abdullah Özkardeş, melatonin hormonunun özellikleri ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında şu bilgileri veriyor:
İnsanlar, enlem ve mevsim şartlarına göre ortalama 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık gün düzenine adapte olmuştur. Gece yapay ışık kullanma yeteneği, ateşin keşfi ile birlikte 250 bin yıl önce başlar. Kandillerle 5 bin yıl önce tanışılmıştır. Sokaklar gaz ışıkları ile 1700’lü yıllarda aydınlatılmaya başlanmıştır. Son 120 yılda elektriğin keşfiyle, yapay aydınlatma bugünkü boyutlarına ulaşmıştır.
Işığın insan fizyolojisi ve davranışları üzerine geniş etkileri vardır. Uygunsuz bir zamanlama ile insan fizyolojisini değiştirebilir. Işığın tetiklediği bozulmalara bir örnek; günlük vücut organizasyonlarının etkilenmesidir. (Hormonların üretim ritminin değişmesi gibi) Işık ve karanlığa maruz kalma saatlerindeki değişiklikler, vücut organizasyonlarının zamanlamalarında kaymalara neden olabilir. İnsanın içindeki ritimlerin, dış çevreyle uyumu kaybolabilir. Uyku ve uyanık kalma saatlerinde etkilenme olabilir. Ayrıca ışık; nöroendokrin sistemleri akut bir şekilde etkiler, melatonin üretimini azaltır, kortizol üretimini artırır.
IŞIK, MELATONİN ÜRETİMİNE ENGEL OLUYOR
Melatonin, beyindeki epifiz bezinden özellikle geceleri karanlık ortamda salgılanan bir hormondur. Triptofan isimli bir maddeden elde edilir. Hormonun temel görevi, vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlamaktır. Melatonin üretimi, gecenin uzunluğu ile ilgilidir, gece ne kadar uzarsa, üretim de o denli uzar. Karanlık fazın başlangıcında veya sonundaki ışık, melatonin üretimine engel olur. Işık kısa süreli de olsa yeterli şiddette ise, melatonin salınımını baskılar. Günlerin kısa olduğu kış mevsiminde melatonin üretimi artar, yaz günleri ise azalır. Uykusuz kalmak, melatonin üretimini etkilemez.
DEPRESYONDA KORTİZOL YÜKSELİR MELATONİN AZALIR
Depresyon hastalığında kortizol seviyesi yüksek, melatonin seviyesi düşük bulunmuştur. Birçok depresyon ilacı, etkilediği beyin kimyasal maddeleri aracılığı ile melatonin salgılanmasını artırır. Melatonin seviyesindeki artış ve tedaviden faydalanma arasında paralellik kurulabilmektedir.
Melatoninin bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek ve stresi azaltarak yaşam süresini artırdığına ve yaşlanma bulgularını azalttığına dair yapılmış çalışmalar vardır. Melotonin, başta kanser olmak üzere hastalıklar üzerinde baskılayıcı etki yapıyor. Gece çalışan kadınlarda meme kanseri gelişimi çok daha fazla olmaktadır. Melatonin ve kanser ilişkisi için birçok çalışma yapılmıştır. Melatoninin kanser engelleyici bir ajan olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Deneysel olarak melatoninin birçok tümör tipinde büyümeyi sınırlandırdığı gözlenmiştir. Melatonin, deneysel meme tümörlerinde baskılayıcı bir rol oynamaktadır.
Melatonin, tedavi edici dozlarda verildiğinde direkt olarak tümör hücrelerini öldürücü etkiye sahiptir. Gece çalışan bayanlarda geceleri aydınlık nedeniyle melatonin salgılanması azaldığı için, gündüz çalışan bayanlar göre meme kanseri gelişimi oldukça fazla bulunmuştur. Gece çalışılan yerlerde, karanlık ortamların aydınlatılması ve bu nedenle melatonin düzeyinin baskılanması ile kanser riski artmaktadır.
DAHA FAZLA MELATONİN İÇİN
Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır. Düzenli ve yeterli bir uyku düzeni oluşturulmalıdır. Aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterilmelidir. Gece çalışmaları mümkünse gündüze kaydırılmalıdır.
http://www.sagliksifa.com/300-Karanlikta...http://www.sagliksifa.com/300-Karanlikta-uyuyun-kanserden-ko
--------------------------------------------------------------------------------
KARANLIKTA UYURKEN SALGILANAN MELATONİN HORMONU YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR, KANSERİ ÖNLÜYOR
İnsan Beyninde Bulunan ve Geceleri Karanlıkta Uyurken Salgılanan Melatonin Hormonunun Yaşlanmayı Geciktirdiği ve Kanseri Önlediği Bildirildi.
İnsan beyninde bulunan ve geceleri karanlıkta uyurken salgılanan melatonin hormonunun yaşlanmayı geciktirdiği ve kanseri önlediği bildirildi.
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Uzmanı Dr. Mustafa Ünal, melatonin hormonunun sadece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan bir hormon olduğunu söyledi. Bu hormonun ışığa duyarlı olduğunun altını çizen Ünal, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı için özellikle ışıksız ortamlarda yatılmasını tavsiye etti.
Doğuştan kör olan kişilerin diğerlerine göre kanser olma riskinin çok düşük olduğunun aktaran Ünal, "Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormon. Vücudun ayarı ile ilgili iş yapıyor. Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor" dedi.
Yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da bu hormonun üzerinde önemle durulduğunu ifade eden Dr. Mustafa Ünal, "Melatonin hormonun çocuklar üzerinde de tesiri çok fazladır. ABD ve Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırmaları isteniyor. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon ışığa duyarlı. Yapılan deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiştir. Onun için karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın" diye konuştu.
Melatonin hormonunun meme tümörlerinin büyümesini de azalttığını vurgulayan Dr. Ünal, hormonun kalp ve damar hastalıklarını yavaşlattığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kaydetti. Melatoninin depresyonlu kişilerde düşük olduğunu belirten Ünal, hormonun üreme fonksiyonunu da artırdığını bildirdi.
Karanlık ortamda uzun ve düzenli uykunun bu salgıyı ve kansere bağışıklığı artırdığını dile getiren Ünal, "Düzenli olarak geceleri vakitli yatıp uyumamız vücudun kendini onarması için yapabileceğimiz en güzel hareket. Akşamları çok geç kalmadan tam karanlıkta yatıp uyursak vücudumuza en yararlı işlemi yapmış oluruz. Işık açık yatmak, televizyon karşısında uyumak melatonin salgısını azaltıyor. Bu yüzden geceleri uyurken perdelerinizi iyice kapatın ve hiçbir şekilde yattığınız odada ışık bulunmamasına özen gösterin" dedi.
(Cihan Haber Ajansı) 10.07.2008
http://www.haberler.com/karanlikta-uyurk...http://www.haberler.com/karanlikta-uyurken-salgilanan-melatonin-hormo
--------------------------------------------------------------------------------
MELATONININ ETKİLERİ
Filed Under Kısa Kısa
Neden Uyku?
*Vücudumuzdaki biyolojik işleyişleri yavaşlatarak enerjiyi korumak
*Beden ve zihnimizi yenilemek
*Gün içinde öğrenilenlerle belleği yenilemekgibi başlıca faydaları için UYKU. Gün ışığı ve karanlığın günlük devrimi çerçevesinde evrimleşen döngüsel biyolojik işleyişlere döngüsel ritm deniliyor. Bu döngüsel ritmler sayesinde dikkat ve uyarılmış seviyelerimiz, beyin faaliyelerimiz düzenli olmasını sağlıyor. Döngüsel ritmlerin beynimizdeki sorumlu merkezi ise HİPOTALAMUS. Görüntünün gözümüze düştüğü bölge olan retinadan beynimize ulaşan ve yalnızca gün ışığı gibi kuvvetli ışıklara yanıt veren özel bir sinir yolu bulunuyor.
Karanlıkta ise beynimizin ortasında bulunan pineal bezi MELATONİN adlı hormonu salgılıyor. Karanlık hormonu olarakda adlandırılan bu hormon. beyinde sadece 23:00 ve 05:00 saatleri arasında salgılanıyor. Karanlık, bu hormonun salgılanmasını artırırken , ışık bu hormonun aktivitesini azaltıyor. Melatonin hormonunun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup, ritmini ayarlamak. Bunun yanısıra; kanserli hücrelere karşı koruma sağlıyor, yorgunluk-isteksizlik gibi durumların nedenini oluşturabiliyor.
Şimdi gelelim Melatonin ve çocuklar üzerindeki etkisine; Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmiştir. Melatoninin kansere karşı koruyucu etkisinden faydalanmak için.
Bunu desteklemek içinde Görme özürlülerde çok düşük olan kanser oranları gösterilmektedir.
Bizler nasıl uyutuyoruz çocuklarımızı. Hala gece lambaları var mı başuçlarında?
Kaynak:Tubitak Bilim Ve Teknik Dergisi-Vikipedi-University Of Maryland Medical Center